تاریخ: ۱۹ مهر ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۹:۴۸
بازدید: ۱۱۷
کد خبر: ۲۷۶۸۴۵
سرویس خبر : زمین شناسی

عمق صفر اکتشافات معدنی در مازندران| گنج‌های ناشناخته

عمق صفر اکتشافات معدنی در مازندران| گنج‌های ناشناخته
‌می‌متالز - گنج‌های معدنی بی‌شماری زیر خاک‌های مازندران ناشناخته مدفون شده و لایه‌های اکتشاف هنوز از چند سانتی‌متر پایین‌تر نرفته است.

به گزارش می‌متالز، مازندران سرزمین ناشناخته گنج‌ها و مواد معدنی است که عمچنان در زیر خاک مدفون شده است و ارائه برای کشف این سرمایه‌های ملی وجود ندارد.

تکیه بر بهره برداری از معادن روباز و غارت شن وماسه از کوه‌ها و رودخانه‌های استان از یک سو و غفلت از گنج‌های زیرزمینی سبب شده تا اندوخته ذخایر معدنی زیرزمینی در مازندران بکر و دست نخورده باقی ماند.

متناسب نبودن و فرسودگی ماشین آلات از یک سو و تنش‌ها و مسائل اجتماعی و زیست محیطی نیز گریبان معدنکاوی را در استان مازندران گرفته است و همه این عوامل دست به دست هم داده تا سطح اکتشافات در مازندران همچنان روی زمین باقی ماند و به زیر زمین نرود.

این وضعیت درحالی که نیمی از ۲۴۴ مجوز معدنی صادر شده در مازندران نیز به دلیل مختلف از جمله پایان برداشت ذخایر معدنی راکد و غیرفعال است و لزوم توجه به اکتشافات معدنی زیرزمینی برای فرآوری گنج‌های معدنی پنهان در زیرپای مازندران بیش از گذشته احسال می‌شود. از سوی دیگر دستیابی به شاخصه رشد ۷.۸ درصد سرمایه گذاری بیشتر در حوزه معادن را الزامی می‌کند.


ضرورت داشتن پیوست اجتماعی معدنی


تجربه معدن کاوی و اکتشافات در مناطق مختلف مازندران و برداشت از آن همواره با تنش‌های اجتماعی و زیست محیطی همراه بوده است و نمونه آن را در اکتشافات سرب و روی در منطقه ناصرآباد کجور و یا نمارستاق آمل شاهد هستیم.

عبادالله باران چشمه مسوول انجمن معدنی غرب مازندران تنش‌های اجتماعی را سد راه فعالیت‌های معدنی و معدن کاوی در استان ذکر کرد و گفت: همواره با تنش‌های اجتماعی و زیست محیطی روبرو هستیم و بار‌ها و بار‌ها معادن مختلف یا به صورت مقطعی و یا دائم غیرفعال شدند.

وی با اظهار این که ذخایر معدنی زیادی در استان و منطقه وجود دارد که هنوز دست نخورده هستند، افزود: بیشتر این ذخایر به دلیل مسائل و تنش‌های اجتماعی و زیست محیطی به مرحله اکتشاف نرسیدند و برخی از معادن فعال نظیر سنگ گرانیت و ... نیز طی سال‌های قبل غیرفعال شدند.

وی همچنین فرسودگی ماشین آلات معدنی را از دیگر مشکلات و سد‌های فراروی ذکر کرد.

در منطقه نمارستاق آمل نیز معدن قدیمی وجود دارد که با گذشت ۵۰ سال هنوز اکتشافات آن به پایان نرسید و مشکلات زیست محیطی، تنش‌های اجتماعی و نبود راه دسترسی برای انتقال ماشین آلات این واحدن را زمینگیر کرده است.


نمارستاق گنجینه معدنی در مازندران


به رغم آن منطقه نمارستاق گنجینه معدنی استان مازندران محسوب می‌شود و ذخایر معدنی فراوانی دارد، اما مسائل اجتماعی و مشکلات گریبان آن رار گرفته است و اهالی حاشیه نشین نیز با اکتشاف و احداث این معدن به دلیل مسائل زیست محیطی آن مخالف هستند.

گودرزی مدیرعامل شرکت معدنی سرب وروی نمارستان با اظهار این که از سال ۹۸ تاکنون بیش از ۵۰ میلیارد تومان برای اکتشاف در این معدن سرمایه گذاری کردیم، افزود: این معدن هنوز فعال نیست و اداعای آلودگی زیست محیطی آن صحت ندارد، زیرا مجوز‌های لازم از دستگاه‌های ذیربط نظیر محیط زیست و منابع طبیعی و صمت گرفه شده است.

وی در گفتگو با خبرنگار بازار با اظهار این که تا زمان بررسی‌های کارشناسی و طرح فنی و اقتصادی معدن، فعالیت به صرت اختصاصی صورت می‌گیرد، افزود: در حال حاضر ۴۰ نفر در این معدن اشتغال دارند که شمار آن در فاز‌های بعدی به ۲۰۰ نفر می‌رسد.

مدفون ماندن ذخایر معدنی و رکود واحد‌های درحالی است ک خرید وفروش مجوز‌های معدنی در مازندران از مهمترین دغدغه‌ها و نگرانی‌ها است و بسیاری از بنگاه‌ها این مجور‌ها را خرید وفروش می‌کنند.


معادن راکد تعیین تکلیف می‌شود


سید محمود حسینی پور شناسایی و تعیین تکلیف معادن راکد را در استان لازم دانست و گفت: باید شمار معادن راکد و غیرفعال در استان شناسایی شود، زیرا شاهد هستیم که مجوز معادن در بنگاه‌ها خرید و فروش می‌شود.

وی خرید و فروش مجوز معادن در بنگاه‌های املاک را ننگ آور دانست و گفت: سیاستگذاری‌ها در بخش معادن زیر صفر است در حالی که معادن طلا محسوب می‌شود و باید در واگذاری معادن به سرمایه گذاران اهلیت سنجی شود.

وی با اظهار این که معادن متنوعی شامل سنگ در استان وجود دارد، گفت: بهترین معادن سنگ داریم که باید از ظرفیت آن برای صادرات به کشور‌های همسایه بهره گیری شود.

استاندار مازندران با اشاره به تعلل در سرمایه گذاری معادن خواستار بهره گیری از ظرفیت‌های معدنی شد و گفت: از ۲۴۴ مجوز معدنی صادر شده در استان ۱۳۷ واحد معدنی فعال هستند.

وی خواستار تعیین تکلیف معادن راکد و غیرفعال در استان شد و گفت: معادنی که تاکنون به نتیجه نرسیدند و نتوانستند به بهره برداری رسند باید تعیین تکلیف شوند، زیرا سرمایه گذاران زیادی تقاضای فعال کردن معادن را در استان دارند.


دلایل رکود معادن در مازندران


مجید فانی رئیس سازمان صمت مازندران نیز اتمام ذخیره معدنی و رعایت نکردن اصول فنی و ایمنی را دلیل رکود برخی از معادن بیان کرد و گفت: پرداخت نکردن حقوق دولتی از دیگر دلایل رکود است.

وی با بیان این که معدن‌دار باید درخواست و مجوز‌های لازم را برای بهره برداری ارائه دهد، گفت: رویکرد ما بهره برداری از معادنی است که فلزات استراتژیکی نظیر مس، سرب، روی و کانی‌ها است و به دنبال هلدینگ‌های سرمایه گذاری در این زمینه هستیم، زیرا منجر به رشد اقتصادی و افزایش سرمایه‌گذاری می‌شود.


سطح اکتشافات معدنی در استان چندسانتی متر است


عباس عبدی معاون امور معدنی صمت مازندران با اظهار این که سطح اکتشاف معدنی در استان پایین و به چند سانتی متر هم نرسیده است، سرمایه گذاری برای اکتشاف معدنی را لازم دانست و گفت: بیشتر معادن ما روزمینی است و در عمق زمین چندان کار نکرده ایم.

وی با بیان این که معدن نمارستاق دارای ذخایر بالا و متنوعی است، این منطقه را جزو گنجینه معدنی برشمرد و سرمایه گذاری برای بهره گیری از ذخایر معدنی آن را لازم دانست.

حجم ذخایر معدنی در مازندران میلیارد‌ها تن تخمین زده می‌شود و تاکنون حجم بالایی از این ذخایر به دلایل مختلف از جمله نبود پیوست اجتماعی و نامتناسب بودن تجهیزات زیرخاک مدفون مانده است.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده